nieuws

Ghost bomen

Er ontbreken veel bomen op de lijst met waardevolle en monumentale bomen, de officiële naam is, “lijst met beschermwaardige houtopstanden 2019” . Ghost-bomen, bomen die verdwenen lijken op de belangrijke monumentale bomenlijst maar nog steeds levend en wel het Haarlemse straatbeeld bepalen.

artikel...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kaarten monumentale en waardevolle bomen

Linden in Schoterbos, staan niet op de lijst met beschermde bomen

Er ontbreken veel bomen op de lijst met waardevolle en monumentale bomen, de officiële naam is, “lijst met beschermwaardige houtopstanden 2019” . Ghost-bomen, bomen die verdwenen lijken op de belangrijke monumentale bomenlijst maar er in werkelijkheid nog steeds staan.

Een monumentale boom is ouder dan 80 jaar. Daarover zijn meestal geen misverstanden.
Waardevolle bomen zijn bomen ouder dan 50 jaar en die gezond zijn (nog minstens 10 jaar te leven). Een waardevolle boom heeft het in zich om monumentaal te worden en daarom moeten die extra bescherming krijgen. In 2019 is er een nieuwe, bijgewerkte lijst door de gemeente gemaakt. De vorige lijst was al 11 jaar onveranderd en nooit bijgewerkt.

Vind de ontbrekende waardevolle bomen

Er ontbreken circa 13.000 bomen op de lijst met waardevolle bomen waaronder veel iepen, beuken, eiken, platanen, linden. We hebben een aantal kaarten waarmee je zelf de waardevolle bomen kunt vinden. Met je telefoon kun je de bomen in je buurt makkelijk vinden. Vaak grote bomen die niet op de beschermlijst staan en dus geen bescherming krijgen.

Onderstaande link kun je gebruiken om de kaart op je telefoon te laden.
www.google.com/maps/d/viewer?mid=1DgeRSB2JBxAkfWgKjJb2VsMiRPhhrrnp&hl=nl&usp=sharing

De vergeten iepen

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1H2Tm3NdqmsJFLMXtsr4RA5dWz6oOErJg&hl=nl&usp=sharing

De gemeente heeft een eigen kaart waarop alle ghost-bomen staan als een grijs rondje. Vergeten en niet beschermd.

https://kaart.haarlem.nl/app/map/38