Zomaar een vergeten plantsoen

Een vergeten klein plantsoen, de gemeente en één 80 jarige vrouw die zich verzet tegen kap van haar bomen.

Verborgen achter een huizenrij ligt in Schalkwijk een klein plantsoen. Lang vergeten door de gemeentelijk groenbeheerders. Een zandbak, een paar speelapparaten, een kastanjeboom verheft zich hoog boven de zandbak. De bomen konden tientallen jaren groeien zonder snoei, geschoffeld werd er nooit, een vergeten hoekje in Schalkwijk.

De bodem is bedekt met planten, dovenetel tiert welig. De dikke stammen van de Perenbomen zijn bedekt met klimop. Struiken staan tussen de bomen.  Voor de toevallige voorbijganger oogt het rommelig. Rommelig maar natuurlijk. Niemand heeft hier ingegrepen in het natuurlijk proces. Planten hebben allemaal hun eigen plek gevonden. Ditmaal zonder beheer en schoffelen.

Nu plotseling eind 2019 wil de gemeente dit plantsoen ‘verbeteren’. Onderhoud is nodig. De wijkraad is komen kijken, samen met de gemeente is er een plan gemaakt. Vier grote perenbomen moeten gekapt om het plantsoen weer aanzien te geven. Geschoffeld moet er worden en kanten netjes recht afgestoken.

Één mevrouw, al op leeftijd, verzet zich ertegen. Ze wil zich desnoods vastketenen aan de bomen. Ze heeft de kastanjeboom zien planten en groot worden. Kap van welke boom dan ook stoort haar enorm. In haar ogen is het plantsoen precies goed. Niet geschoffeld, geen rechte kantjes,  niet netjes maar alles leeft en de natuur kan haar gang gaan.

Maandag 2 december 2019  wil de gemeente de bomen kappen. Eerst is er nog een gesprek met de mevrouw.  

Gemeente tegenover 80 jarige bewoner die zich inzet voor biodiversiteit

De Haarlemse bomenridders zijn erbij. Wij hebben het plantsoen ook bekeken en willen de bomen graag behouden. Als ze niet ziek zijn of aangetast door schimmel, waarom dan kappen. Een rommelig maar natuurlijk plantsoen. Wat is daar mis mee?

Haarlem wil juist meer ecologisch beheer. Een ander maaibeleid en bermen met bloeiende planten waar insecten een kans krijgen. Een per abuis vergeten plantsoen dat zichzelf natuurlijk heeft ontwikkeld past daar in. Een eerste stap naar een natuurlijk Haarlem?

Dovenetel bedekt de bodem. Een goede plek voor insecten
Rommelig of juist natuurlijk
50 jaar oude perenbomen begroeid met klimop. In de lente bloeien ze prachtig.

We zullen maandag zien, wie wint, de snoei en kapdrang van de gemeente of de wil tot natuurlijk behoud van een 80 jarige dame.