Share on facebook
Share on twitter

Haarlemse politiek. Stemgedrag voor bomen.

Na 2 jaar is eindelijk de bomenverordening aangenomen waarin bijvoorbeeld geregeld wordt wanneer een boom gekapt mag worden, of juist niet. Welke boete je krijgt als je illegaal kapt, wanneer je een boom moet herplanten. 


Een aantal politieke partijen stemden opvallend tegen bijna alle moties die de bomen beter moeten beschermen. Een overzicht. 

De coalitie stemt verdeeld, zeker PvdA laat het afweten, een verlies dat wordt goedgemaakt door de oppositie die vele groene moties redt.

slecht voor bomen

PvdA steunt maar één groene bomen motie van de 14 moties. Zelfs een motie voor meer grote bomen in de stad steunt PvdA niet. 

De VVD steunt die motie dan wel maar met slecht 2 van de 14 boomvriendelijke moties laat de VVD zien dat groen, bomen en klimaat geen speerpunten zijn. PvdA en VVD steunen juist wel de boomonvriendelijke moties. 
Groen en bomen zijn geen prioriteit

Redelijk groen

CDA, CristenUnie, D66, Hart voor Haarlem, Liberaal Haarlem, OP Haarlem, Trots Haarlem, steunen de positieve moties.

Ze steunen elk minimaal 7 of 8 van de 14 motie.  Dit zijn behoorlijk groene partijen die selectief steun geven. 

Goed voor bomen

Groenlinks, SP,  ActiePartij en JouwHaarlem zijn duidelijk veel groener dan de andere partijen. 10 of meer moties steunen ze. 

Groenlinks steunt 10 moties, de anderen steunen 13 moties. 

Moties die de bomen in de praktijk echt beschermen durven zij te steunen.  
Dit zijn groene partijen met oog voor de praktijk. 

Hieronder de stemmingen per partij. Een goene motie is positief voor behoud van een groene stad.  Een rode motie negatief. Elke stem voor een groene motie is een groen vak, een stem voor een negatieve motie is rood.