Zieke iepen vervangen met de juiste boom op de juiste plek.

Haarlem iepen beschermen 3

De Hollandse iep, een grote statige boom die de grachten en straten van Haarlem siert. Helaas is deze iep heel gevoelig voor de iepziekte en alleen al in 2020 zijn er 180 verdwenen in Haarlem. 
Waarmee vervang je deze waardevolle boom?

iep columella versprinckweg

Grote Hollandse iepen worden op veel plaatsen vervangen door een z.g. Zuiliep of Columella iep. Die blijven smal en iel en veranderen het straatbeeld enorm. Verspronckweg Haarlem 17 jaar oud. 

Nu al 700 zuiliepen in Haarlem - Het Columella effect

Deze smalle Columella iep is de laatste jaren veel geplant in Haarlem. Ook op plaatsen waar voorheen grote Hollandse iepen stonden. al geplant op Wilsonplein stadsschouwburg, Verspronckweg, Kinderhuissingel, Ruijterweg, Amsterdamse Vaart, Europaweg, Ged OostersingelgrachtDe Columella is resistent tegen iepziekte maar er zijn genoeg andere iep soorten die dat ook zijn. De kaart  rechts laat ze allemaal zien.

Klimaat

Grotere bomen met een forse kroon en veel bladeren houden de huizen en straat koeler.  Dat scheelt wel 10 graden. Geen airco en dan minder CO2.

Kaart met alle tot eind 2020 geplante zuil-iepen in Haarlem, circa 700. Mooi in smalle straten maar geen goede keus als er ruimte is voor meer. 

Eind 2021 zullen er weer veel Zuil-iepen oftewel Columella’s worden herplant waar juist brede iepen beter in het straatbeeld zouden passen en verkoeling geven. Bijvoorbeeld bij Stadsschouwburg, Kinderhuisvest.

circa 10 jaar verschil

Verspronckweg circa 2008. rechts de Hollandse iep. 

Versponckweg 2020, Rechts de Columella iepen, sommige daar zijn al 16 tot 18 jaar oud. Breder zullen ze nooit worden dus geen verkoeling voor de stad

Spaarne Houtmarkt circa 2008.  

Spaarne Houtmarkt circa 2020, De Columella iepen. Breder zullen ze nooit worden dus geen verkoeling voor de stad

Waarom geen grote boom als het kan en er ruimte is.

A. Hoffmanweg -waarderpolder. Columella’s  van inmiddels 20 jaar oud. In perk, ruimte voor bomen die wel schaduw, verkoeling en meer CO2 opnemen. 

Ruijterweg. 21 jaar oude Columella’s en nog steeds een smalle boom. Wat een verschil met de Westergracht die in het verlengde ligt met de prachtige grote populieren.

Jan van Galenstraat, 22 jaar oude Columella’s in een groenstrook bij het zwembad. Ruimte genoeg voor een boom met grote kroon.

Deijssellaan. Hier stonden grote bomen in een park. Nu vele jaren later een smalle Columella iep. Een plek in een brede groenstrook waar zeker een grote boom kan staan. 

Warmtebeeld camera uit onderzoek Amsterdam naar verkoelend effect van bomen. Dat kan maximaal 16 graden koeler aanvoelen, bijvoorbeeld in een park met veel grote bomen. 
Voor de leefbaarheid in de stad zijn grote bomen dus van belang, ze nemen ook veel CO2 op en omdat gevels koeler blijven zullen bewoners minder snel een airco aanschaffen of zetten die lager.